Stages vormen een belangrijk deel van ons onderwijs.
In de Persoonlijke Oriëntatiefase (PO) heb je de projecten:
- Waar ben ik?
- Wie ben ik?
- Branches
Je krijgt Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding, afgekort LOB. Dit zijn activiteiten en begeleiding om je meer zicht te geven op je eigen kwaliteiten en interesses zodat je een passende stage kunt kiezen.
Je gaat bedrijven bezoeken en misschien ook al een schaduwdag lopen. Een schaduwdag is een dag meelopen met een familielid of bekende op zijn of haar werk.
In de Stagevoorbereidende fase (SV) heb je de projecten:
- Wat wil ik? (2x)
- Wat organiseer ik?
Voorbereiding op stage: VIJF
Bij VIJF bereiden leerlingen zich voor op de eisen die later aan hen als werknemer worden gesteld. VIJF is de naam van het programma dat leerlingen gaan volgen èn de naam van het bedrijf binnen de school waar leerlingen als werknemer gaan werken.
Leerlingen uit de Stagevoorbereidende fase (SV) werken één dag in de week als werknemer op een afdeling binnen de school. Al deze afdelingen samen vormen het bedrijf VIJF. Bij VIJF werken leerlingen aan competenties die nodig zijn om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun eerste stage. Aan het begin van de werkdag wordt er gestart met een werkoverleg waarbij leerlingen zelf aangeven aan welke persoonlijke competentie ze gaan werken. Aan het einde van de werkdag kijkt de leerling terug hoe de werkdag en het werken aan de competentie is verlopen.
VIJF bestaat uit de volgende afdelingen:
• Winkel 5: hier worden naast zelfgemaakte producten, ook kringloopspullen verkocht
• Groen 5: aanleggen en onderhoud van tuinen
• Werkplaats 5: opknappen van kringloopspullen en maken van producten
• Techniek 5: metaalbewerking en het maken van metalen producten
• Hout 5: maken van houten producten
• Fietstechniek 5: reparaties en onderhoud aan fietsen
• Facilitair 5: huishoudelijke, ondersteunende en verzorgende diensten
• Atelier 5: maken van mode en kleding
• Keuken 5: bereiden en uitgifte van lunch
• Proeflokaal 5: bereiden van soep, lekkernijen, traktaties en producten
• Studio 5: maken van creatieve producten
• Buiten 5: stage lopen op een externe plek onder begeleiding van de docent.
Op alle afdelingen worden allerlei verschillende diensten verleend en/of producten gemaakt. De gemaakte producten worden in de winkel verkocht, die eveneens gerund wordt door leerlingen van VIJF. Naast de interne afdelingen die binnen de school aanwezig zijn, is er ook een afdeling buiten de school. Om de stap minder groot te maken wanneer leerlingen naar hun eerste stageplek gaan, is het mogelijk om bij afdeling Buiten 5 alvast proef te draaien op een externe leerwerkplek buiten de school. Deze leerlingen starten en eindigen op school en worden bijgestaan door een docent van onze school.
Door te werken op een afdeling bij VIJF ervaren leerlingen hoe het is om werknemer te zijn en actief te werken aan belangrijke competenties zoals veilig werken, doorzetten en samenwerken. Leerlingen mogen zelf kiezen op welke afdeling ze een half jaar gaan werken. Door leerlingen zo veel mogelijk in de èchte wereld werkend te laten leren èn door ze zelf te laten kiezen, zullen de leerlingen nog beter voorbereid zijn op hun eerste stage.
Stagevoorbereiding
Leerlingen lopen in de SV-fase bij verschillende bedrijven schaduwdagen. Leerlingen die al op één of meerdere afdelingen bij VIJF gewerkt hebben en competent zijn om stage te gaan lopen, krijgen een kennismakings- en sollicitatiegesprek met de stagedocent. Tijdens het gesprek wordt uitgevraagd waar de interesses van de leerlingen liggen. Een stagedocent kan terugvallen op een beroepsinteressetest wanneer een leerling nog niet weet in welke beroepsrichting de leerling graag stage zou willen lopen. Wanneer er een geschikt stagebedrijf is gevonden, gaat de leerling samen met de stagedocent naar het stagebedrijf voor een kennismakingsgesprek.
Als een leerling op afdeling Buiten 5 al kennis heeft gemaakt met stage lopen op een externe leerwerkplek en het tevens mogelijk is om daar te blijven, dan wordt de leerling middels een warme overdracht vanuit Buiten 5 naar de stagedocent overgedragen. De leerling heeft nog wel een kennismakingsgesprek met de stagedocent.
In de Beroepsoriënterende fase (BO) heb je de projecten:
- Wat wil ik?
- Wat kies ik?
- Wat organiseer ik?
Je loopt 1 tot 3 dagen per week een beroepsstage en de rest van de week krijg je les op school. Als je geen stage hebt dan ga je op school naar stagetoeleiding en krijg je stagetraining.
Je krijgt informatie en begeleiding bij het kiezen van een uitstroomrichting.
In de Uitstroomfase (U) loop je 3 of 4 dagen per week stage in de door jou gekozen uitstroomrichting en krijg je 1 tot 2 dagen in de week les op school. Binnen elke uitstroomfase is het mogelijk om een MBO niveau 1 opleiding te halen in samenwerking met PrO-ROC.