“Wij willen voorkomen dat jongeren kiezen voor een criminele carrière.” Dat is de reden dat Gemeente Hilversum gratis het programma #Leerlingalert aanbiedt. 

Deze week verwelkomen onze leerlingen van het derde leerjaar (14- en 15- jarigen) een trainer en een ervaringsdeskundige voor een bewustwordingsles van 90 minuten. Het #Alertprogramma maakt leerlingen weerbaar en bewust van de risico’s van het criminele pad. Leerlingen (en hun docenten) worden geleerd hoe het er in de criminele wereld aan toe gaat, welke gevaren er op de loer liggen, hoe je het herkent en hoe je dan moet handelen. 

De leerlingen waren enthousiast over de les en stelden veel vragen, vooral aan de ervaringsdeskundige. “Iemand geeft je geld en vraagt bij een tuincentrum potgrond te kopen en dat je daar dan € 500,- mee verdiend.” was een voorbeeld van de ervaringsdeskundige. Een paar, bijna fanatieke reacties van leerlingen waren: “Dat gebruiken ze voor wietplanten!” en “€ 500,- in een uur verdienen, dat kan niet met ‘echt’ werk!”