In de PO-fase krijg je een half jaar Houttechniek. Na de PO-fase kun je kiezen voor het praktijkvak Houttechniek.
In deze lessen maak je kennis met houttechniek. Je leert aftekenen, zagen, vijlen en boren bij het maken van werkstukken. Ondertussen leer je verschillende gereedschappen kennen en gebruiken.
In leerjaar 1 maak je bijvoorbeeld een balance board of een boombox, oefen je met de figuurzaagmachine, kolomboormachine en de cirkelzaagmachine. Ondertussen leer je veilig werken, samenwerken met elkaar en maak je kennis met de eerste werknemersvaardigheden. We sluiten het half jaar af met een certificaat veilig werken in de houttechniek.
In het tweede jaar gaan we dieper in op het gebruik en mogelijkheden van elektrisch handgereedschap en de grotere houtbewerkingsmachines. Je leert hoe je een werkstuk voorbereidt en hoe je alle handelingen in de juiste volgorde uitvoert en waarom dat zo is. We gaan bijvoorbeeld een strandstoel maken of een krukje en gaan deze ook afwerken met schildertechnieken. Werknemersvaardigheden worden verder ingeoefend en natuurlijk veilig werken.
In het derde leerjaar en wellicht ook in de Uitstroom pakken we door op datgene wat we in leerjaar twee hebben gedaan, we verdiepen en gaan verbreden. Het kan zijn dat leerlingen een eigen project gaan doen voor zichzelf of bijvoorbeeld voor school of een klant. Het project uitwerken in een 3D tekenprogramma of een prijsberekening maken kunnen daar aspecten van zijn. Ook het principe van ‘learning by teaching’ zal meer worden ingezet waarin leerlingen elkaar instructie gaan geven, elkaar controleren en van elkaar leren.