In de PO-fase krijg je een half jaar Houttechniek. Na de PO-fase kun je kiezen voor het praktijkvak Houttechniek.

In deze lessen maak je kennis met houttechniek. Je leert aftekenen, zagen, vijlen en boren bij het maken van werkstukken. Ondertussen leer je verschillende gereedschappen kennen en gebruiken.

In leerjaar 1 maak je een kubus in een kubus met de kolomboor, oefen je met de figuurzaagmachine en als eindopdracht maak je een doosje. Ondertussen leer je veilig werken met de figuurzaagmachine en de kolomboor. We sluiten het half jaar af met een certificaat veilig werken in de houttechniek.

In het tweede jaar maak je kennis met verstek- en haakszagen en hout schuren. We gaan wat dieper in op de mogelijkheden van de figuurzaagmachine en de kolomboor. Je leert houtbranden en de verschillende meet- en aftekengereedschap te gebruiken. We sluiten de periode af met het maken van een bankje als eindwerkstuk.  

In het derde leerjaar gaan we aan de slag met de decoupeerzaag, de handfrees en maken we een begin met machinale houtbewerking als voorbereiding op de Uitstroomfase. We gebruiken dan grote zware machines voor het maken van een kruk.

Als je de basiswerkstukken hebt gemaakt, mag je kiezen uit een groot aantal werkstukken die jij leuk vindt om te maken. Als je zelf ideeën hebt of krijgt kan er samen met de docent gekeken worden of het in deze lessen te maken is.