Iedere leerling heeft recht op goed onderwijs en passende ondersteuning. Op onze school zorgen we ervoor dat ieder kind zich gezien en gehoord voelt. We bieden een stevige basis aan begeleiding voor alle leerlingen, en als er meer nodig is, kijken we samen wat helpt: extra begeleiding in de klas, ondersteuning buiten de les of samenwerking met deskundigen van buitenaf. Daarbij werken we nauw samen met ouder(s)/verzorger(s) en kijken we vooral naar wat wél kan.

Onze ondersteuningsstructuur

We maken onderscheid tussen twee niveaus van ondersteuning, basis- en extra ondersteuning:

Basisondersteuning

Onze school biedt basisondersteuning volgens de landelijke norm. Deze ondersteuning wordt veelal voor alle leerlingen ingezet, een enkele vorm wordt alleen ingezet voor leerlingen die dit gericht nodig hebben. Hieronder vindt u een overzicht van de basisondersteuning die wij bieden.

Ondersteuningstype Omschrijving
Kleine klassen Er wordt gewerkt met advisories van maximaal 14 leerlingen. En in de praktijklessen maximaal 10 leerlingen.
Vaste school- en lestijden, geen tussenuren Alle leerlingen volgen een vast lesrooster met vaste begin- en eindtijden. Het rooster kan één keer per jaar (halverwege) kleine aanpassingen hebben n.a.v. nieuwe praktijkvak keuzes. Wanneer een docent afwezig is, wordt deze vervangen door een andere docent zodat leerlingen geen tussenuren hebben en lesuitval zoveel mogelijk wordt beperkt.
Weinig wisseling van lokalen Alle avo-lessen worden vanuit één vast lokaal gegeven, de advisory. Ook de coaching-in en -out vinden in dit lokaal plaats. Voor praktijkvakken worden vakspecifieke lokalen gebruikt en wisselen de leerlingen dus van lokaal.
Pauze toezicht In alle pauzes wordt er zowel binnen als buiten de school pauze toezicht gehouden door medewerkers van de school.
Vaste advisors/mentoren De advisories hebben zo veel mogelijk een vaste advisor tot aan de BO-fase. Vanaf de Uitstroom hebben de leerlingen een vaste mentor verbonden aan de gekozen opleidingsrichting.
Coaching-in en -out De leerlingen beginnen en eindigen elke dag in hun advisory. Tijdens deze coachingsmomenten wordt klassikaal ingezet op het bespreken van de dag en eventuele bijzonderheden.
Individuele coachgesprekken De advisor heeft met al zijn/haar leerlingen tenminste één keer in de zes weken een individueel coachingsgesprek om de voortgang van de ontwikkeling te monitoren. In de coaching wordt onder andere aandacht besteed aan de IOP doelen, competenties en executieve functies
Stagebegeleiding Iedere leerling krijgt wanneer zij starten met stage een vaste stagebegeleider als eerste aanspreekpunt.
Kracht in Controle (KIC) Alle leerlingen van de PO- en de PO/SV-fase krijgen een lesuur in de week KIC. Bij KIC wordt klassikaal gewerkt aan positieve groepsvorming en de individuele sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Herstelrecht Herstelrecht is een pedagogisch model, gericht op het neerzetten en onderhouden van een positief schoolklimaat en het herstellen van schade na conflicten. De kern van herstelrecht is dat leerlingen zelf een grote rol spelen in het oplossen van conflicten (zie ‘regels en afspraken’).
Ontwikkelplan (OPP) Voor elke leerling wordt een ontwikkelingsperspectief (OPP) opgesteld. Daarin wordt de verwachte uitstroombestemming en de te bieden ondersteuning en begeleiding beschreven. Eén keer per jaar wordt met ouder(s)/verzorger(s) en leerling tijdens een voortgangsgesprek het OPP geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.
Individueel ontwikkelplan (IOP) Iedere leerling werkt vanuit een IOP. Hierin staat per gebied beschreven aan welke leerdoelen en competenties de leerling gaat werken. Leerlingen maken het IOP samen met hun advisor en bespreken het daarna met hun ouder(s)/verzorger(s). Drie keer per schooljaar vindt een voortgangsgesprek plaats tussen advisor, ouder(s)/verzorger(s) en leerling waarin het IOP wordt geëvalueerd.
Groepsbespreking Op vaste momenten, één à twee keer per jaar, bespreken de advisor/mentor, het interne ondersteuningsteam en de teamleider of de leerling nog op koers ligt en waar mogelijk ondersteuning nodig is.
Protocollen De school maakt gebruik van diverse protocollen zodat we op een structurele en veilige manier handelen. Er zijn protocollen die vanuit de GSF (scholengemeenschap) zijn opgesteld en schoolspecifieke. Een aantal van deze protocollen zijn: pest preventie protocol, medicatie protocol, (sociale) veiligheidsprotocol en verzuimprotocol. Alle protocollen zijn te vinden op de website van de school.


Voor leerlingen die dit nodig hebben wordt aanvullende basisondersteuning geboden:

Ondersteuningstype Omschrijving
Remedial Teaching (RT) Voor leerlingen met onder andere automatiseringsproblemen (rekenen en Nederlands) wordt RT aangeboden. De RT-docent heeft nauw contact met de advisor om de invulling van de begeleiding en de avo-lessen in de klas op elkaar af te stemmen.
Sociale vaardigheidstraining (SoVa) Leerlingen uit de PO-fase die beschikken over beperkte sociale vaardigheden kunnen (in overleg met ouder(s)/verzorger(s)) door hun advisor worden opgegeven voor SoVa. De training wordt in kleine groepjes (3-6) gegeven door twee docenten die hiervoor opgeleid zijn.
Gesprekstraining Een training voor leerlingen die moeite hebben met het voeren van gesprekken/mondelinge taalvaardigheid. De training wordt aangeboden in kleine groepjes waarbij concrete situaties worden geoefend.
NT2 Lessen voor leerlingen waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Er wordt in de lessen gewerkt aan de basis van de Nederlandse taal (lezen, spreken en schrijven) door te focussen op algemene woordenschat, schoolwoorden en beroepsgerichte woorden.
Intern zorgoverleg Het ondersteuningsteam bespreekt tijdens het interne zorgoverleg hulpvragen van docenten m.b.t. leerlingen. Het ondersteuningsteam kan handelingsadviezen geven en adviseren welke interne of externe hulp nodig is en deze inzetten. Het ondersteuningsteam bestaat uit de ondersteuningscoördinator, schoolpsycholoog, jongerencoach,  verzuimcoördinator, specialistische stagebegeleider, teamleiders en een ondersteuningsteam lid.
Pasboog De Pasboog is het bovenschoolse ondersteuningsteam van de GSF. Het team bestaat uit een senior GZ-psycholoog, junior psycholoog en drie begeleiders passend onderwijs, die op ambulante basis op scholen werken. Het team kan door een school worden ingezet wanneer de school intern geen passende ondersteuningsmogelijkheden heeft.

Extra ondersteuning

De extra ondersteuning die onze school biedt, is afgestemd op de behoeften van onze leerlingen. Als basisondersteuning niet voldoende is, kijken we samen wat een leerling extra nodig heeft. 

Ondersteuningstype Omschrijving
Schoolpsycholoog Indien een leerling niet goed in zijn vel zit en met iemand anders dan zijn advisor/mentor wil praten, kan de schoolpsycholoog preventief gesprekjes voeren met de leerling. Daarnaast kan de schoolpsycholoog indien gewenst capaciteitenonderzoek uitvoeren
Zwemles Voor leerlingen die hun diploma A nog niet hebben gehaald en hier wel gemotiveerd voor zijn biedt de school zwemlessen aan. Deze worden gegeven door een zweminstructrice in zwembad De Lieberg.
Trajectcoach De trajectcoach kan worden ingezet wanneer een leerling meer individuele begeleiding nodig heeft dan vanuit de basisondersteuning door de advisor/mentor geboden kan worden. Er wordt gewerkt aan doelen en de trajectcoach denkt mee met het onderwijs op maat voor de leerling.
Ambulante begeleiding Kentalis Voor leerlingen met een onderwijs-zorgarrangement op het gebied van taal ontwikkelingsproblematiek wordt vanuit Kentalis extra ondersteuning geboden op school.
Aangepast rooster Indien nodig kan het lesrooster van de leerling tijdelijk worden aangepast voor bijvoorbeeld meer rust of omdat een specifiek vak tijdelijk niet haalbaar is. Het streefdoel is om na een afgesproken periode weer op te bouwen naar een volledig lesrooster.
Dagbesteding stage Voor leerlingen die moeite hebben met het lopen van stage en waarbij reguliere en beschutte stageplekken niet voldoende begeleiding bieden kan de school een dagbestedingsplek inzetten.

Deskundigen op school

Deskundige Rol
Ondersteuningscoördinator Coördineert de ondersteuning en is aanspreekpunt voor docenten en ouder(s)/verzorger(s).
Schoolpsycholoog (tevens anti-pestcoördinator) Adviseert bij gedragsvragen en kan capaciteitenonderzoek uitvoeren.
Jongerencoach De jongerencoach is vier dagen per week beschikbaar voor alle leerlingen. Hij draagt zorg voor een veilig pedagogisch klimaat samen met het onderwijsteam. Hij is een luisterend oor voor leerlingen en helpt bij het oplossen van conflicten.
Verzuimcoördinator De verzuimcoördinator is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzuimregistratie en schakelt bij opvallendheden ondersteuningsteam, de leerplichtambtenaar of de jeugdarts in (zie ‘schoolverzuim’ in schoolgids).
Remedial Teacher De Remedial Teacher begeleidt o.a. bij automatiseringsproblemen op het gebied van rekenen en Nederlands.
SoVa trainers Zij bieden SoVa training aan leerlingen uit de PO-fase.
Specialistische stagebegeleider Wanneer een leerling vast (dreigt) te lopen op het gebied van stage kan de specialistische stagebegeleider de vaste stagebegeleider van de leerling ondersteunen en waar nodig de begeleiding overnemen.
Trajectcoach De trajectcoach ondersteunt leerlingen die meer nodig hebben dan vanuit de basisondersteuning geboden kan worden. Daarbij worden ook docenten geadviseerd omtrent de begeleidingsbehoefte van de leerling.
Vertrouwenspersonen De school heeft twee vertrouwenspersonen voor leerlingen, mevrouw Kappert en meneer Weismuller. Leerlingen (en hun ouder(s)/verzorger(s)) kunnen bij hen terecht voor een luisterend oor en advies.

Signalering en stappenplan

We vinden het belangrijk om signalen over de ondersteuningsbehoeften van leerlingen vroegtijdig op te merken en hier zorgvuldig op te reageren. Daarom werken we met een helder stappenplan:

  1. Signalering:
    Bij de aanmelding volgt altijd een persoonlijk intakegesprek met de schoolpsycholoog waarbij het in kaart brengen van de ondersteuningsbehoefte een belangrijk onderdeel is. Na de start op school kunnen nieuwe signalen over ondersteuningsbehoeften gemeld worden door de leerling zelf, de ouder(s)/verzorger(s) of een docent. De advisor is dan het eerste aanspreekpunt. Indien nodig schakelt de advisor het interne ondersteuningsteam in.
  2. Overleg:
    In overleg met ouder(s)/verzorger(s) en de leerling brengen we de situatie in kaart. We bespreken de ondersteuningsbehoeften en bekijken we welke begeleiding passend is.
  3. Plan:
    Op basis van het overleg maken we praktische afspraken over de begeleiding en stellen we samen haalbare doelen op. Ook bespreken we wanneer en hoe we de voortgang volgen. Dit wordt vastgelegd in het Ontwikkelplan/OPP van de leerling.
  4. Evaluatie:
    De begeleiding wordt regelmatig geëvalueerd, samen met de leerling, ouder(s)/verzorger(s) en betrokken professionals. We kijken of de doelen worden behaald en of het plan aangepast moet worden. Als dat nodig is, stellen we de begeleiding bij of zetten we aanvullende stappen.

Samenwerking met externe partijen:

Wanneer een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan wij zelf kunnen bieden, werken we samen met externe partners. Denk aan jeugdhulp, leerplicht (zie ‘schoolverzuim’), jeugdarts (GGD) of gespecialiseerde zorgorganisaties. Samen zoeken we naar passende hulp, dichtbij de leerling en het onderwijs.

Ondersteuningstype Omschrijving
ZAT-overleg Om complexe problematiek en hulpvragen te bespreken met een brede groep experts komt vier keer per schooljaar het Zorg Advies Team (ZAT) bijeen. Deelnemers aan dit ZAT-overleg zijn: Het interne ondersteuningsteam, jeugdarts, leerplichtambtenaar, politie (jeugdagent) en jeugdconsulenten. Aan ouder(s)/verzorger(s) wordt vooraf toestemming gevraagd of hun kind besproken mag worden tijdens het ZAT-overleg. Vanuit het overleg komt een advies over welke vervolgstappen en/of interne of externe hulp nodig is. Dit advies wordt besproken met ouder(s)/verzorger(s).
Jeugdconsulenten Omdat in Nederland de gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp werkt de school samen met jeugdconsulenten. Vanuit gemeenten Hilversum, Huizen, Wijdemeren en Gooise Meren hebben we vaste contactpersonen. Wanneer een leerling in een andere gemeente woont zullen we de aanmeldroute die in de desbetreffende gemeente geldt volgen.
Jeugdarts (GGD) Als eerste klas, derde klas en nieuwe (zij-instroom) leerlingen worden uitgenodigd voor een bezoek aan de jeugdarts. Ouder(s)/verzorger(s) worden hierover vooraf per brief geïnformeerd door de GGD. Dit betreft het preventieve gezondheidsonderzoek waarvoor alle jongeren in Nederland worden uitgenodigd. Gehoor, gewicht en groei worden onder andere gecontroleerd.
Een leerling kan ook op verzoek van het ondersteuningsteam door de jeugdarts worden opgeroepen, bijvoorbeeld omdat hij/zij vaak ziek is. Ouder(s)/verzorger(s) worden hierover ook altijd vooraf op de hoogte gesteld.
Handle with Care Onze school doet mee aan de werkwijze ‘Handle with Care’ waarin wij samenwerken met de politie en Veilig Thuis. Het doel is om een leerling, die huiselijk geweld en/of kindermishandeling heeft meegemaakt en waarbij de politie en Veilig Thuis is ingeschakeld, de volgende dag op school een veilige omgeving te bieden. De advisor/mentor kan hem of haar dan tot steun zijn en op dat moment rekening houden met wat de leerling nodig heeft. We gaan hier zeer zorgvuldig en vertrouwelijk mee om. De gehele uitleg van de procedure kunt u vinden op onze website.

Aanpassingen in organisatie en gebouw

Onze school doet er alles aan om het gebouw en de organisatie toegankelijk te maken voor alle leerlingen. In sommige gevallen zijn bouwkundige aanpassingen niet mogelijk, maar we denken altijd mee in praktische oplossingen. De volgende voorzieningen zijn aanwezig:

  • Lift
  • Invalidentoilet
  • Rolstoelvriendelijke ingangen
  • Brede deuren
  • Stilte pauze lokaal (prikkelarm)

Hoorrecht van leerlingen

Conform wettelijke verplichtingen krijgen leerlingen hoorrecht over de ondersteuningsstructuur van de school. Dit betekent dat leerlingen inspraak kunnen hebben in hoe de ondersteuning op school is ingericht. We vinden het belangrijk dat zij zich gehoord voelen. Het hoorrecht is een recht en geen plicht: leerlingen kunnen ervoor kiezen hier gebruik van te maken. Leerlingen kunnen hun ervaringen delen via gesprekken met bijvoorbeeld advisors en de jongerencoach. Daarnaast wordt één keer per jaar een evaluatiegesprek gevoerd over de ondersteuning met een groep leerlingen die zich hiervoor heeft aangemeld. De feedback nemen we serieus en helpt ons om de begeleiding voortdurend te verbeteren. 

Evaluatie ‘24-’25: De leerlingen hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven dat alle huidige vormen van ondersteuning nog steeds wenselijk zijn. Ze geven aan dat zij persoonlijk niet alles belangrijk vinden maar wel dat dit voor andere leerlingen wel helpend is. Wat volgens de leerlingen een punt van aandacht is, is dat ondanks alle hulp rondom stage sommige leerlingen geen stage willen lopen en dat dit niet kan. School heeft dit aandachtspunt gehoord en de aanloop naar stage zal nog zorgvuldiger worden vormgegeven. Omdat het doel van praktijkonderwijs ‘opleiden naar arbeid’ is, is stage een noodzakelijk aspect van ons onderwijs.

Grenzen van Passend Onderwijs

We doen er alles aan om ondersteuning te bieden binnen de mogelijkheden van onze school. Toch zijn er grenzen aan wat wij kunnen bieden. Die grenzen worden bereikt wanneer:

  • de benodigde ondersteuning buiten onze expertise of faciliteiten valt;
  • de veiligheid of het welzijn van andere leerlingen of medewerkers in het geding komt;
  • de benodigde ondersteuning meer vraagt dan wat onze school qua tijd en middelen kan bieden.

Als we merken dat de ondersteuningsvraag ons aanbod overstijgt, zoeken we samen met ouder(s)/verzorger(s), de leerling, het samenwerkingsverband en eventueel externe deskundigen naar een passende oplossing op een andere plek.

Wanneer ouder(s)/verzorger(s) behoefte hebben aan meer informatie over Passend Onderwijs en de school deze vragen niet kan beantwoorden, kunnen zij terecht bij een steunpunt. Het landelijke Steunpunt Passend Onderwijs (SPO) (https://www.steunpuntpassendonderwijs-povo.nl/) en het regionale steunpunt Gooi en Vechtstreek (https://www.steunpuntgv.nl/).

Contact

Heeft u vragen over de ondersteuning op onze school? Neem dan gerust contact met ons op:

Ondersteuningscoördinator: Myrthe Overbeek
E-mailadres: moverbeek@gsf.nl
Telefoonnummer: 035-6264040

Is er nog iets dat je wilt weten? Stel hier je vraag.