Dagblad De Gooi en Eemlander heeft oud-leerling Lisa Brouwer geïnterviewd over haar eigen bedrijf. Het artikel staat in de papieren versie van 2 augustus 2022 en digitale versie.
Hieronder kun je de tekst van het interview lezen.

’Anders zijn is een kracht, ik zou voor niemand willen veranderen’

Een oerdegelijk bruingroen geruit herencolbert -lees supersaai, zelfs mijn opa zou er nog voor bedanken- tovert Restyle Designer Lisa Brouwer (22) om naar een kleurrijk kek jasje. Via Lisa’s creative dreams, haar eigen bedrijf, geeft ze vintage kleding een compleet andere look. „Maar het gaat om veel meer dan kleding restylen; het gaat om kunst, duurzaamheid en diversiteit.”

Huizer Lisa Brouwer zie je niet snel over het hoofd: ze is kleurrijk en uitbundig van top tot teen. Van haar haar dat op dit moment een zeeblauwe kleur heeft, de lipstick in dezelfde tint tot haar rood-zwart geruite jasje. ’Excentriek’ omschrijft ze zichzelf op haar website. Maar dat doet haar te kort; de term staat ook voor ’zonderling’ en dat is ze zeker niet. Brouwer is spontaan, praat makkelijk en wil juist een verbindende rol tussen mensen spelen. „Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Anders zijn is een kracht, ik zou voor niemand willen veranderen”, stelt ze. Die vrijheid gunt ze iedereen.

We spreken haar in broedplaats @Haven5 aan de Havenstraat van Huizen. „Toen ik hier binnenkwam voelde ik me hier gelijk thuis”, vertelt ze. De broedplaats staat net als zij voor verbinding en creativiteit, een plek waar iedereen welkom is. „Ik was al langer met fotografie bezig en werkte daarnaast in de horeca”, begint ze haar verhaal. „Toen kwam de eerste corona-lockdown en zat ik thuis. Na de zoveelste keer mijn kamer opruimen was ik daar wel klaar mee en dacht ik ’weet je wat, ik ga een jasje restylen’.”

Haar eerste restyle ontwerp. Ze heeft het jasje nog steeds; een spijkerjasje met afgeknipte mouwen, langs de knoopranden en boord witte en roze verf. Aan de bovenzijde maakte ze een zigzag motief met lange dunne koperkleurige kralen. „Die doe ik nooit weg!”, lacht ze. „Het beviel zo goed dat ik mijn hele garderobe onder handen genomen heb. Ik voelde gelijk dat hier mijn hart ligt, hier kan ik al mijn creativiteit in kwijt.” Begin september 2021 presenteerde ze voor het eerst haar ontwerpen op een duurzame markt in Hilversum.

Gewoon doen!
Hoe een naaimachine werkt, wist ze wel voor ze aan het ’her-ontwerpen’ sloeg. Al eerder volgde ze namelijk een opleiding interieur & confectie. Maar verder is het vooral veel doen. „Gewoon proberen en als het mislukt uitzoeken hoe je het beter kan doen, net zolang totdat het wel goed gaat.” Zo geeft ze kleding een nieuwe look met textielverf, bleken, diamantjes, veiligheidsspelden, kettingen, buttons, cd-scherven of bierdoppen en meer.” Cd’s en bierdoppen? „Gezien op social media, toen ben ik dat zelf gaan proberen”, verklapt ze. Huizer gemeenteraadslid Karin Rienstra (voor GroenLinks, red) was zelfs zo gecharmeerd van haar lichtblauwe bierdoppencolbertje dat ze het droeg bij de installatie van de nieuwe raad. Op de foto met de vier modellen, draagt de Brouwer zelf het ’doppenjasje’.

Veel vrienden en familie leveren inmiddels wat ze zelf niet meer dragen bij Brouwer in. „Verder ruil ik met kledingbank Reout, soms koop ik wat bij de kringloop en wat ik niet kan gebruiken geef ik aan de kledinginzameling van de Egelopvang.” Binnen ieder thema, zoals ze haar verschillende collecties noemt, is elk ontwerp uniek en zit er iets bij voor maat S tot en met XL. „Ik begin een thema altijd met een moodboard (verzameling van foto’s, teksten en spullen die een sfeer weergeven, red). Verder kijk ik bij ieder kledingstuk wat er al is en wat ik kan toevoegen.” Zo maakte ze ’glitter & glamour’ voor de feestdagen, liet ze zich inspireren door kunst bij ’art’ en werkt ze op dit moment aan twee collecties: festival en rainbow. Ondertussen bedrukt ze ook nieuwe, duurzame katoenen shirts en sweaters met haar creatieve ontwerpen of kun je je eigen idee hiervoor door Brouwer laten uitwerken.

Trots op jezelf
De rainbowcollectie maakt ze om aandacht te vragen voor de lhbtiq+ gemeenschap. Ze laat een zwart colbertje uit de collectie zien, op een van de foto’s zie je dat helemaal links aan de kast hangen. De onderzijde van het jasje en de mouwen voorzag ze van vlammen in regenboogkleuren, ze bevestigde snippers cd’s op de revers en de achterzijde kreeg de tekst ’own it’. Vrij vertaald: sta voor wie je bent, wees trots op jezelf en laat jezelf zien. Dat is wat diversiteit voor haar betekent; zijn wie je wilt zijn, ongeacht geaardheid, cultuur of huidskleur. „We moeten iedereen kansen geven en niet oordelen over anderen. Op veel van mijn kleding staat zo’n tekst waarmee ik mensen wil inspireren.” Naast ’own it’, teksten als ’think out of the box’ of ’make difference’.

„Ik blijf me inzetten voor de lhbtiq+ gemeenschap en voor iedereen die niet aan de norm voldoet.” Daarvoor gaat ze nu voor het eerst een evenement organiseren in @Haven5. ’Out off Space’ gaat het heten. Brouwer: „Een feest waar iedereen welkom is en dat staat voor verbinding. Het maakt niet uit of je straight, gay, gothic of bijvoorbeeld alternatief bent. Iedereen is welkom.” Waar ze verder nog van droomt? „Een mode expositie bij pop-up galerie ’Kunst is Leuk’ in Almere zou heel gaaf zijn”, antwoordt ze met een grote lach.

www.lisa-s-creativedreams.com